Corona

Koronavirus: pregled posljedica

Na ovoj stranici pronaći ćete pregled trenutnog stanja u vezi s koronavirusom i posljedicama za osobe s poremećajem zgrušavanja krvi. Za pitanja, UHBH možete kontaktirati putem emaila uhbh@uhbh.org.ba

UHBH prima mnoga pitanja o primjeni vakcina protiv korona kod ljudi s poremećajem zgrušavanja. Generalno, vakcinacija se može obaviti na dva načina: subkutano (ispod kože) ili intramuskularno (unutar mišića), u zavisnosti od vrste vakcine.

Osobe s poremećajem zgrušavanja uvijek mogu bez ikakvih problema primiti vakcine subkutano. Vakcinacija u mišićima nije moguća za sve poremećaje zgrušavanja jer to može izazvati krvarenje mišića. Ako se vakcinacija mora obaviti intramuskularno, ponekad je potrebno prethodno primijeniti dodatno zgrušavanje. Uvijek kontaktirajte svog liječnika prije primjene.

novelcoronavirus-optimized
covid-19-vaccination

Da li su osobe sa hemofilijom prioritet za vakcinaciju?

Poremećaj zgrušavanja nije razlog za prioritet nad primjenom vakcine. Nemate veći rizik od zaraze koronom. Situacija može biti drugačija kod osoba koje spadaju u rizičnu grupu iz zdravstvenih razloga. Oboljelim od AIDS-a nije preporučeno primati vakcinu. Ljekar koji prisustvuje može u pojedinačnim slučajevima odlučiti da je vakcinacija vrijedna rizika.

U ovom trenutku nisu se pojavili specifični problemi povezani s hemofilijom kod pacijenata zaraženih COVID-19. Oni koji imaju poremećaj zgrušavanja nisu u većem riziku. Pacijenti sa HIV-om ili hepatitisom C, pacijenti sa pratećim ozbiljnim bolestima i starije osobe trebaju biti posebno oprezni.

Da li su osobe sa hemofilijom pod vecim rizikom zaraze od Covid-19?

Poremećaj zgrušavanja nije razlog za dodatnu zabrinutost. Svatko tko ima i neko drugo stanje, kao što je HIV ili hepatitis C, trebao bi biti posebno oprezan. baš kao i starci. Međunarodni stručnjaci također ukazuju da za sada nema naznaka da su pacijenti sa zgrušavanjem izloženi većem riziku.

Da li je procišćavanje plazme rizično za hemofiličare?

Procišćavanje plazme su sigurni za upotrebu. Pročišćavanjem plazme rizik od prenosivih infekcija je vrlo mali. Prema EHC-u, postojeće metode inaktivacije virusa dovoljne su za neutralizaciju koronavirusa COVID-19. To se odnosi i na lijekove na bazi plazme i na lijekove na bazi zamrznute plazme. Ne postoji rizik od prijenosa koronavirusa za rekombinantne proizvode.

Nemojte koristiti aspirin

Ako vas virus COVID-19 uhvati i trebate lijek protiv bolova, koristite lijekove koji sadrže paracetamol, a ne aspirin i takozvane NSAID. Ovo je oduvijek bilo važno za osobe s poremećajem zgrušavanja, ali je dobro sada podsjetiti sebe i svoje najmilije.

WFH i EHC redovito organiziraju webinare s više informacija.

Korona kriza može utjecati na način rada centara za liječenje hemofilije. Konzultacije se mogu zakazati telefonom ili video pozivom. Ako imate pitanja o dostupnosti ili svom zdravlju, obratite se svom vlastitom centru za liječenje hemofilije.

Zbog gužvi u bolnicama može se dogoditi da se termini za preglede otkazuju jer je osoblje raspoređeno na odjelima prve pomoći ili sestrinskim odjelima.