Plivanje kao način rehabilitacije

Mnogo je onih koji tvrde da je plivanje savršen način za rehabilitaciju. Važno je napomenuti da je težina ljudskog tijela u vodi tri puta manja nego na kopnu. Svi pokreti su usporeni, a mogućnost istezanja svedena na minimum. Hladna voda iz bazena začepljuje krvne sudove, što otežava krvarenje.

Mnogi su postigli odlične rezultate nakon nekoliko mjeseci upornog plivanja. Trogodišnja studija provedena u Portugalu, u kojoj je sudjelovalo 15 osoba s hemofilijom, pokazuje značajno smanjenje broja epizoda krvarenja i kao rezultat toga pozitivan učinak na kvalitetu osoba s hemofilijom i značajne ekonomske uštede.

Nakon ovakvih rezultata, vjerovatno je logičan slijed događaja da i mi pokušamo isto. To bi bio najbolji način za oporavak i rehabilitaciju. Operacija bi trebala uslijediti tek nakon neuspjelog pokušaja oporavka na prirodan način. Treba se posvetiti tome i imati volje. Početak nikad nije lak, ali ko istraje u tome može se nadati boljem životu.

Nažalost, kod nas bazen nije dostupan svima, a često je i cijena vrlo nepristupačna kao i dostupnost samog bazena.Tada je razumno da nije uobičajeno primjenjivati ​​ovu vrstu rehabilitacije. Možda bi se uz podršku zvaničnih vlasti mogla ostvariti prilika i dostupnost za sve, a tome bi svi trebali težiti.

Share on facebook
Facebook
Share on twitter
Twitter
Share on whatsapp
WhatsApp
Share on email
Email